Konijnenburg
voor big camera cranes

Terug naar Cultuur

Wielen voor een big crane camera

Big shot camera cranes worden met name gebruikt op filmsets en opnames op locatie of in studios. Afhankelijk van de toepassing van de camera crane zijn verschillende wielen geschikt. Denk bijvoorbeeld aan wielen voor op een spoor of rails, onregelmatig terrein of zeer intensief gebruik.

Wielen voor op een spoor of rails

Wanneer de camera crane wordt gebruikt op een spoor rails of track worden flenswielen gebruikt. Deze zijn veelal gemaakt van gietstaal of ijzer. Daarnaast worden er ook polyurethaan rollers toegepast. Deze wielen zijn slijtvast, bieden een soepele loop en zijn redelijk stil.

Indien de crane camera op rails wordt gebruikt kunnen de flenswielen ook worden gemaakt van lichtgewicht gietnylon. Deze flenswielen bieden een zeer hoog draagvermogen, zijn slijtvast en bestand tegen stoten en vallen. Dit terwijl ze een stuk lichter zijn dan de traditionele gietijzeren variant. Dit biedt grote voordelen indien er op locatie wordt gefilmd.

Wielen voor onregelmatig terrein

Indien de big camera crane wordt gebruikt op onregelmatig terrein zijn Vlukon luchtbanden zeer geschikt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van 4.00×8 of 3.00×10 banden. Deze worden met name gebruikt voor de grotere big crane camera’s met een telescopische arm. Deze opstellingen hebben een hoger draagvermogen nodig omdat er meer contragewicht wordt gebruikt.

Voor gebruik op een regelmatige ondergrond worden elastische rubber wielen met een diameter van 200 of 250mm gebruikt. Deze zijn bevestigd op een lichtgewicht aluminium velg met dubbele kogellagers. Voor op locatie filmen is het van belang dat de wielen robuust zijn, een hoog draagvermogen hebben, maar nog steeds licht in gewicht zijn. Deze wielen bieden een zeer soepele loop over harde ondergronden zoals bestrating. Deze wielen zijn met name geschikt voor de kleinere big crane en cameras.

Voor zeer intensief gebruik hebben zijn Vulkollan® rollers het meest geschikt. In ons artikel over Vulkollan® leggen wij uit wat de eigenschappen van dit materiaal zijn.

Maatwerk

Voor jouw toepassing

Wanneer een wiel niet in ons assortiment zit en ook niet in het standaard assortiment van onze leveranciers, is maatwerk een optie. Het kan zijn dat je niet tevreden bent over de huidige wielen. Je wilt bijvoorbeeld innoveren of goedkoper produceren. Maatwerk passen we met name toe bij een specifieke vraag naar functionaliteit. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar wielen voor op een spoor of rails, op onregelmatig terrein of voor zeer intensief gebruik? Dan denken wij graag met je mee over een geschikte oplossing.

Van inventarisatie tot gepaste oplossing

We stellen vast in welke situatie de big crane cameras worden gebruikt en zoeken of ontwerpen hier vervolgens de meest geschikte wielen voor. Het kan ook voorkomen dat je tegen een bepaald probleem aanloopt. Gaan de wielen bijvoorbeeld snel stuk of slijten deze te snel? Of zijn de huidige wielen te duur voor de toepassing? Konijnenburg kan zorgen voor een economische oplossing zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit en duurzaamheid. Daar komt niet altijd een nieuw ontwerpproces aan te pas. De oplossing kan bijvoorbeeld ook volume-import of specialistische import zijn. Maatwerk hoeft niet altijd over grote volumes te gaan. Ook als je bijvoorbeeld maar twee of drie stuks nodig hebt van een bepaald wiel is maatwerk een mogelijkheid.