Konijnenburg
voor Ovenkarren

Terug naar Industrie

Ovenkarren voor industriële bakkerijen

Ovenkarren, ook wel ovenwagens of broodkarren genoemd, zijn verrijdbare karren waarin op verschillende niveaus tientallen tot meer dan honderd deegstukken verplaatst kunnen worden. Industriële bakkerijen maken veelvuldig gebruik van ovenkarren. Hun voornaamste klanten zijn supermarkten, groothandels en foodserviceformules. Het gebruik van ovenwagens is enorm toegenomen de afgelopen jaren. Dat heeft te maken met de ergonomische voordelen en het gebruiksgemak. Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat de wielen natuurlijk wel soepel moeten rollen dus regelmatig gesmeerd dienen te worden.

Wielen bestand tegen extreme temperatuurwisselingen

Het transport van een ovenkar in een heteluchtoven zorgt voor extreme temperatuurwisselingen. Deze variatie in temperatuur heeft met name een grote impact op de bewegende delen die niet uit staal zijn gemaakt: wielen met lager. Om te voorkomen dat tijdens het bakken of het transport uit de oven een wiel breekt, is topkwaliteit essentieel. Daarbij komt de ervaring en het vakmanschap van Konijnenburg uitstekend tot uiting. Wij hebben een breed aanbod aan industriële wielen in ons assortiment. Bij Konijnenberg zijn er ook veel maatwerkmogelijkheden. Daarnaast beschikken we over expertise in aanverwante productgroepen, zoals platenwagens, bakkenwagens en desemwagens.

Maatwerk

Voor jouw ovenkar

Wanneer een wiel niet in ons assortiment zit en ook niet in het standaard assortiment van onze leveranciers, is maatwerk een optie. Het kan zijn dat je een bestaande toepassing hebt waar je niet tevreden over bent. Je wilt bijvoorbeeld innoveren of goedkoper produceren. Maatwerk passen we met name toe bij een specifieke vraag naar functionaliteit. Gaan de wielen van jouw toepassing bijvoorbeeld snel stuk? Dan denken wij graag met je mee over een alternatief. Het is ook mogelijk om wielen die we al op voorraad hebben aan te passen op jouw wensen.

Van inventarisatie tot gepaste oplossing

We stellen vast wat de toepassing is en hoe de wielen worden gebruikt. Ook kijken we naar het probleem. Waarom gaan de wielen stuk of slijten deze te snel? Of zijn de huidige wielen te duur voor de toepassing? Daarbij vragen we je om monsters te sturen van wat er kapot is gegaan.

Konijnenburg kan zorgen voor een economische oplossing zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit en duurzaamheid. Daar komt niet altijd een nieuw ontwerpproces aan te pas. De oplossing kan bijvoorbeeld ook volume-import of specialistische import zijn. Maatwerk hoeft niet altijd over grote volumes te gaan. Ook als je bijvoorbeeld maar twee of drie stuks nodig hebt van een bepaald wiel is maatwerk een mogelijkheid.

Hittebestendig nylon

Konijnenburg levert hittebestendige wielen voor professioneel en intensief gebruik voor industriële bakkerijen, voedingsmiddelenindustrie of autoclaven. Wielen voor ovenkarren zijn vervaardigd uit speciaal door LIV ontwikkeld technisch hittebestendig nylon. Dit is langdurig bestand tegen temperaturen van -40°C tot +280°C en gedurende korte tijd tot +300°C. Omdat bakkerijen door het meel stoffig zijn, is het daarnaast belangrijk dat de lagers goed zijn afgedicht. De wielen zijn leverbaar als bokwiel, zwenkwiel of als zwenkwiel met gatbevestiging. Ook zijn deze speciale wielen voor ovenkarren als los wiel leverbaar.

  • Harde hittebestendige wielen met een zelfsmerend glijlager en rvs asbus
  • Het zwenkwiel heeft een dubbele kogelkrans en is gesmeerd met hittebestendig vet
  • Kogellagers beschikken over een lage rolweerstand, ondanks de glijlagers in de wielen

Ook verkrijgbaar met rvs-behuizing

Speciaal samengestelde materialen maken het mogelijk dat rubber en kunststof extreme temperatuurschommelingen weerstaan. Zo kunnen onze temperatuurbestendige wielen en zwenkwielen bijvoorbeeld in bak- of uithardingsovens toegepast worden. Aangezien het hierdoor voor de hand ligt om de wielen in de levensmiddelenindustrie te gebruiken, zijn ze ook verkrijgbaar met een rvs-behuizing.

Ruim assortiment hittebestendige wielen

Zowel hittebestendige polyamide als rubberen, silicone rubberen en gietijzeren wielen met een temperatuurbestendigheid tot +600 °C maken deel uit van het omvangrijke leveringsprogramma. Hittebestendige wielen zijn verkrijgbaar met wieldiameters van 80 tot 200 mm en een draagvermogen tot 1400 kg. Naast de wielen zijn ook de behuizingen aan te passen op speciale wensen. Zo hebben we AISI roestvaststalen zwenkwielen of zelfs de Marine class AISI 316 roestvaststalen zwenkwielen.

Breed toepasbaar

Hittebestendige wielen voor broodkarren worden niet alleen in bakkerijen gebruikt, maar voor de meest uiteenlopende toepassingen. Denk hierbij aan de medische sector, autoclaven en andere industriële toepassingen.