Konijnenburg
voor oogstkarren

Terug naar Landbouw en tuinbouw

Wielen voor oogstkarren

Oogstkarren worden gebruikt in kassen en op akkers in de tuinbouw industrie. Afhankelijk van de omgeving waarin de oogstkar wordt gebruikt zijn verschillende wielen geschikt. De zwenkwielen die worden gebruikt voor oogstkarren worden vaak uitgevoerd met een beugel die dient ter voetbescherming. Hiermee wordt voorkomen dat voeten of tenen door de wielen kunnen worden overreden.

Makkelijk manoeuvreren met de oogstkar

De meest voorkomende wielcombinatie op een oogstkar zijn vier robuuste en extra stevige zwenkwielen op de hoeken van de oogstkar. In het midden van de kar worden twee wielen gemonteerd met een super elastische rubberband. Deze wielen hebben een grotere diameter dan de wielen op de hoeken. Dit zorgt ervoor dat de kar makkelijk kan manoeuvreren in de kleine en nauwe gangen van de kas.

Oogstkarren voor buisrails

Oogstkarren worden ook gebruikt om tussen de borders of planten door te rijden. In dit geval wordt de kar uitgevoerd met vier Nylon flensrollen, ook wel bekend als “trompetrollen” of “diabolorollen”. Met deze wielen kan de oogstkar over een buisrails rijden.

Geautomatiseerde kassen met AGV

Voor geautomatiseerde kassen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van AGV (Automated Guided Vehicles). Deze karren rijden zelfstanding een geprogrammeerd traject door de kas. bijvoorbeeld van de plukker naar de opslag. Gezien het gewicht van een AGV en de aandrijving een voortstuwing van de wielen zijn de wielen voor AGV vaak gemaakt van polyurethaan.

Maatwerk

Voor jouw toepassing

Wanneer een wiel niet in ons assortiment zit en ook niet in het standaard assortiment van onze leveranciers, is maatwerk een optie. Het kan zijn dat je een bestaande toepassing hebt waar je niet tevreden over bent. Je wilt bijvoorbeeld innoveren of goedkoper produceren. Maatwerk passen we met name toe bij een specifieke vraag naar functionaliteit. Zo kun je oogstwagens op verschillende manieren inzetten. Voor elke toepassing zijn andere wielen geschikt. Zo hebben wij wielen die geschikt zijn voor het vrij manoeuvreren met de oogstkar, maar ook voor oogstkarren op buisrails en AGV’s. Wij denken mee over een oplossing voor jouw specifieke toepassing.

Van inventarisatie tot gepaste oplossing

We stellen vast op welke wijze en in welke omgeving de oogstkarren worden gebruikt. Ook kijken we naar het probleem. Waarom gaan de huidige wielen van de oogstkarren stuk of slijten deze te snel? Het kan ook zijn dat de huidige wielen te duur zijn voor de oogstkarren. Konijnenburg kan zorgen voor een economische oplossing zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit en duurzaamheid. Daar komt niet altijd een nieuw ontwerpproces aan te pas. De oplossing kan bijvoorbeeld ook volume-import of specialistische import zijn. Maatwerk hoeft niet altijd over grote volumes te gaan. Ook als je bijvoorbeeld maar twee of drie stuks nodig hebt van een bepaald wiel is maatwerk een mogelijkheid.