Wielen voor kruiwagens

Ook voor kruiwagens bieden we bij Konijnenburg de ideale wielen. Een kruiwagen wiel heeft standaard een luchtband met lijnprofiel met de maat 4.00-8 (de maat in inches). In dit geval heeft de as een diameter van 20mm. Bij Konijnenburg bieden wij ook variaties aan van 15 t/m 25mm, afhankelijk van het gewenste draagvermogen. Ook andere profielen, zoals een blokprofiel zijn mogelijk.

Steekwagenwielen

Bij de maat 3.00-4 spreken we over een steekwagenwiel. Ook deze wielen zijn standaard met luchtband leverbaar. Als alternatief is een streeploze grijze band of een gele anti-lek band mogelijk. Deze wielen zijn zowel met een kunststof als met extra sterke metalen/plaatstalen velg beschikbaar. Deze velgen kunnen worden uitgerust met kogellagers, rollagers of glijlagers.

De velgen van de wielen van kruiwagens

De velgen van de wielen van kruiwagens zijn doorgaans van kunststof. De reden hiervoor is dat dit goedkoop en lichtgewicht is. Voor intensief gebruik zijn aan elkaar gelaste of  geklonken plaatstalen velgen beter geschikt. Deze hebben een hoger draagvermogen en zijn extra sterk. Vaak worden deze velgen gebruikt voor aangedreven wielen zoals elektrische aangedreven steek- of kruiwagens.

Velgen met kogellagers

In de velg kunnen verschillende soorten rollagers, ook wel bekend als naaldlagers, gemonteerd worden. Kogellagers bieden het meeste comfort omdat ze ervoor zorgen dat je soepel met de kruiwagen kunt lopen. Deze lagers zijn wel kostbaarder. Wanneer de kruiwagen slechts incidenteel of met lichte ladingen wordt gebruikt zijn standaard rollagers of glijlagers ook voldoende. 

Maatwerk

Voor jouw toepassing

Wanneer een wiel niet in ons assortiment zit en ook niet in het standaard assortiment van onze leveranciers, is maatwerk een optie. Het kan zijn dat je niet tevreden ben over de huidige wielen. Je wilt bijvoorbeeld innoveren of goedkoper produceren. Maatwerk passen we met name toe bij een specifieke vraag naar functionaliteit. Ben je op zoek naar streeploze banden voor je kruiwagens, of banden die niet lek gaan of een hoger draagvermogen hebben? Dan denken wij graag met je mee over een gepaste oplossing.

Van inventarisatie tot gepaste oplossing

We stellen vast hoe de kruiwagens worden gebruikt. Ook kijken we naar het probleem. Waarom gaan de wielen stuk of slijten deze te snel? Of zijn de huidige wielen te duur voor de toepassing? In het laatste geval kan Konijnenburg zorgen voor een economische oplossing zonder dat je hoeft in te leveren op kwaliteit en duurzaamheid. Daar komt niet altijd een nieuw ontwerpproces aan te pas. De oplossing kan bijvoorbeeld ook volume-import of specialistische import zijn. Maatwerk hoeft niet altijd over grote volumes te gaan. Ook als je bijvoorbeeld maar twee of drie stuks nodig hebt van een bepaald wiel is maatwerk een mogelijkheid.

De ply rating van de band

Bij kruiwagens is het van belang om te kijken naar de ply rating. Hierbij gaat het om de stevigheid van de band. Dit wordt bepaald door het aantal lagen dat de band heeft. Hoe meer lagen de band heeft, hoe steviger de band is. Onze kruiwagen banden zijn voorzien van minimaal twee lagen. De meeste banden voor kruiwagens hebben tegenwoordig ply rating 4. Dit houdt in dat ze zijn voorzien van vierlaags banden. Bij zeer intensief gebruik kan ook worden gekozen voor ply rating 6 of 8.

Voorkomen dat de band lek gaat

Om een soepele loop met de kruiwagen te kunnen garanderen moet een band goed hard zijn. Indien de band niet hard genoeg is, is er meer energie nodig om de kruiwagen of steekwagen voort te bewegen. Om ervoor te zorgen dat je nooit met een lekke band staat zijn er sinds 15 jaar kruiwagen banden op de markt die niet lek kunnen gaan. Om dit mogelijk te maken is de band massief doordat hij bijvoorbeeld is gevuld met PU foam.