Wat zijn AISI-316 RVS-wielen?

Artikel | Geplaatst op 31 mei | 2 minuten leestijd
Deel dit artikel

Voor roestvaststalen (RVS) wielen worden verschillende kwaliteitssoorten RVS gebruikt. Om deze verschillende kwaliteitssoorten te typeren wordt de AISI-standaard gebruikt. AISI staat voor American Iron and Steel Institute. AISI geeft parameters voor de kwaliteit van RVS. De kwaliteit die vaak wordt toegepast is AISI-304. Deze kwaliteit RVS is geschikt voor de meeste omstandigheden, maar in sommige gevallen is een betere kwaliteit vereist, zo ook voor verschillende wielen. In dat geval kies je voor AISI-316 RVS-wielen.

DWat is het verschil tussen AISI-304 en AISI-316?

Het grote verschil tussen AISI-304 en -316 is de toevoeging van molybdeen. In AISI-316 staal is 2% molybdeen toegevoegd. Molybdeen zorgt voor betere corrosiewering. Daarnaast is dit staal met molybdeen sterker en beter geschikt tegen (extreme) temperatuurswisselingen. Alhoewel AISI-304 in de meeste toepassingen sterk genoeg is, geeft AISI-316 RVS betere eigenschappen in uitdagende omgevingen, zoals: kustgebieden, visafslag, ruimtes met chemische stoffen of op schepen.

In welke situaties zijn AISI-316 wielen aan te raden?

Zoals al eerder benoemd is Vulkollan® goed bestand tegen schuren. De scheurweerstand neemt uiteraard wel af bij inkerving, maar kent nog steeds een ongekende kracht. Een scheurweerstand van dit niveau is tot nu toe

De AISI-304 RVS-kwaliteit is geschikt voor vele industriële toepassingen. Wanneer RVS wordt gebruikt in uitdagende omstandigheden, is het verstandig om te kiezen voor de 316 RVS-kwaliteit. Omstandigheden waar veel zout of chemische stoffen zoals chloride worden gebruikt, vragen om extra corrosiewerend RVS. De RVS 316 wielen van Konijnenburg worden onder andere veel gebruikt in de volgende sectoren:

  • Maritieme sector;
  • Levensmiddelensector;
  • Chemiesector. 

Welke soorten 316 RVS-wielen zijn er?

Konijnenburg levert diverse AISI-316 RVS-wielen. In overleg bieden we maatwerkoplossingen. Afhankelijk van de toepassing en het gebruik, levert Konijnenburg de volgende wielen:

  • AISI-316 flenswielen;
  • AISI-316 groefwielen;
  • AISI-316 zwenkwielen;
  • AISI-316 zwaarlastwielen;
  • AISI-316 loopwielen tot 3.000 KG draagvermogen.

Twijfel je of AISI-316 wielen nodig zijn voor jouw toepassing? Of heb je een andere vraag over RVS-wielen? Vermeld de voorkeuren in het aanvraagformulier op de specifieke productpagina’s. Wij geven je graag advies over welke wielen geschikt zijn voor jouw industrie. Je kunt ons natuurlijk ook bellen of mailen.

Konijnenburg wielen

Konijnenburg wielen staat al sinds 1946 garant voor een optimale prijskwaliteitverhouding. Met eigen productie hebben we zicht op de hele keten. Hierdoor bieden we een uitgebreid assortiment en leveren we maatwerk. Daarnaast ontwikkelt Konijnenburg zich nog steeds verder met innovatieve oplossingen voor diverse toepassingen.