Vacature inkoper

Organisatie

Algemene gegevens

Wielen maken het leven makkelijker – en bij Konijnenburg doen we daar graag nog een schepje bovenop. Door snelle levering en oplossingen op maat ontzorgen wij onze klanten. Niet voor niets heeft Konijnenburg BV al 75 jaar ervaring in het ontwerpen en leveren van industriële wielen en technische onderdelen. Wat ooit begon als een familiebedrijf, is nu internationaal een grote speler. Door fabrieken over te nemen, groeit Konijnenburg in Europa. Zodat Konijnenburg BV nog beter wielen kan leveren precies afgestemd op de eisen en toepassing van onze klanten.

In ons centrale magazijn op Amsterdam Sloterdijk van 3.200m2 houden wij ruim 1.600 verschillende type wielen op voorraad. Daarnaast hebben we een optimale supply-chain vanuit Azië ingericht en werken we samen met diverse externe Europese fabrieken. Hierdoor kan Konijnenburg BV korte levertijden realiseren voor zowel grote volumes, maatwerkwielen als specialistische hoogwaardige technische wielen. Per jaar worden er meer dan 2.000 verschillende klanten bediend. Ons team bestaat uit 17 medewerkers en het kantoor ligt 10 min lopen vanaf station Amsterdam Sloterdijk 100m vanaf metro station Isolatorweg.

Geschiedenis van de organisatie

Wim van Konijnenburg startte in 1946 een eigen onderneming. De activiteiten bestonden uit de verkoop van houten speelgoed en de vertegenwoordiging van Tsjechisch houtbewerkings-gereedschap. Het kantoor was thuis. Zijn moeder deed de administratie. Pakketten werden ingepakt door zijn vader. Zijn zoon Pim bracht op zijn autoped pakketjes naar het postkantoor. Een echt familiebedrijf. In 1977 nam Pim de aandelen van zijn vader over. Hij concentreerde zich meer op de wielen. Voor andere productgroepen zoals perslucht, hechtapparatuur en wagenbouw artikelen werd een productgroep manager aangesteld. Andere productgroepen verdwenen uit het assortiment. Beide stappen waren genomen om specialistischer te worden. In 2012 nam Floris van Konijnenburg de aandelen over van zijn vader. Er kwam meer focus op het snel kunnen ontwikkelen van kwalitatieve maatwerk oplossingen voor industriële klanten.

Toekomstvisie en strategie

Door 75 jaar kennis en expertise definieert Konijnenburg BV samen met haar klanten duurzame en betrouwbare oplossingen voor veel verschillende toepassingen. Hierin staat een langdurige relatie met de klant centraal. Konijnenburg B.V. levert kwaliteitsproducten tegen sterk concurrentiele prijzen. Dit kan enerzijds door levering vanuit de eigen fabriek LIV Systems in Slovenië, anderzijds door een groot (inkoop)netwerk zowel continentaal als intercontinentaal. Flexibiliteit en creativiteit staat bij Konijnenburg B.V. hoog in het vaandel, waardoor Konijnenburg BV op elke veranderde vraag in de markt kan inspelen.

Organisatiestructuur

De dagelijkse leiding van de organisatie ligt bij de commercieel directeur. De commercieel directeur geeft leiding aan het verkoop, inkoop en het logistiek team, een team van 15 personen. De commercieel directeur en de financiële afdeling, bestaande uit twee medewerkers, rapporteren aan de algemeen directeur.

Positie

Context van de vacature

Konijnenburg BV heeft de afgelopen 75 jaar een groot concurrentievoordeel behaald door de ontwikkeling van een uniek inkoopnetwerk. Konijnenburg BV heeft bewezen klantgericht te handelen en actief producten te ontwikkelen. De operationele uitdaging die Konijnenburg BV heeft is de snelheid van productontwikkeling en innovatie.

Algemene beschrijving van de rol

Naast algemene inkooptaken zijn we opzoek naar een collega die er plezier in heeft in het ontwikkelen van producten, en daarmee bedoelen we niet alleen wielen. Het ontwikkelen bestaat zowel als het op basis van de klantverzoek en specificaties opzoek gaan naar een geschikte leverancier alswel samen met de verkoop bepalen hoe het productassortiment uitgebreid kan worden met unieke producten. Door jouw vindingrijke en pro-actieve houding zorg je ervoor dat het product assortiment een optimale prijs/kwaliteitsverhouding en beschikbaarheid heeft.

De standaard inkoopprocessen bestaan hoofdzakelijk uit het behandelen van inkoopaanvragen vanuit de verkoop, assortiments- en productontwikkeling en prijsonderhandelingen. Daarbij bestaat een deel van de werkzaamheden uit inkoopadministratie zoals het opstellen van inkooporders en het verwerken van orderbevestigingen.

Gezien de aard van de functie ben je vanzelfsprekend een initiatiefrijk persoon en ga je voortvarend te werk. Je beschikt over brede inkoopkennis en bent in staat om onderhandelingen te voeren over prijzen.  Daarnaast kun je collega’s inspireren, motiveren en op een natuurlijke manier overtuigen om het gezamenlijke doel te bereiken.

 • Planning en control; het dagelijks nauwgezet controleren en bijsturen van de inkooporders die gegenereerd worden vanuit het ERP (Microsoft Dynamics). Op basis van historische data en gestelde prognoses vanuit de verkoop zullen veiligheidsvoorraden worden bewaakt en bijgesteld. De ingekochte producten moeten conform zijn aan de vastgelegde afspraken m.b.t. levertijd, kwaliteit, alsmede de vereiste technische kwalificaties.
 • Team en mensen; als inkoper ben je actief bezig met de collega’s op de werkvloer. Daar moet je de resultaten boeken en dat moet je uitdaging zijn. Je geeft vorm en uitvoering aan samenwerking met de directe inkoop collega. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met collega’s vanuit andere afdelingen zoals verkoop- en logistiek.
 • Kwaliteitsmanagement; het verbeteren en volgen van een intern-/ extern kwaliteitssysteem waarbij tijdens het inkoopproces kwaliteitscontroles plaatsvinden.
 • Efficiency verhogen; door het onder de loep nemen van inkoopprocessen.
 • Technische verbeteringen en productontwikkeling; zowel het zelf initiëren van productverbeteringen als het ontwikkelen van nieuwe producten in samenwerking met de verkoopafdeling.
 • Samenwerking met leveranciers optimaliseren; zodat er een optimum ontstaat tussen prijs en kwaliteit, gezamenlijke ontwikkeling, levertijden en het nakomen van andere vastgelegde afspraken.      

Belangrijkste werkrelaties

De inkoper is onderdeel van de inkoopafdeling en werkt daarbij samen met een andere inkoop collega. De inkoper rapporteert aan de commercieel directeur. Daarbij is er een sterke samenwerking met de verkoopafdeling en de magazijn chef. De inkoper heeft contact met diverse leveranciers die zich met name in Europa bevinden. Door de nauwe samenwerking met de verkoopafdeling worden er op frequente basis bezoeken gebracht aan klanten om toepassingen te bekijken. Ook worden er verkoop collega’s technisch bijgestaan tijdens verkoopgesprekken.

Belangrijkste verantwoordelijkheden

 • Een stabiele toestroom van ingekochte producten volgens tijd, kwaliteit, inkoopprijs.
 • Het ontwikkelen en optimaliseren van het productprogramma om optimale aansluiting te hebben met de markt.
 • Reduceren van kostprijzen, levertijden en behalen van het voorraadtarget.
 • Innoveren van inkoopprocessen ten behoeve van de kwaliteit en efficiency.

Kandidaat profiel

Ideale ervaring en profiel

Om bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van de organisatie beschikt de ideale inkoper over een positieve en proactieve houding. Met de juiste creativiteit is hij/zij in staat met nieuwe initiatieven of oplossingen te komen. Je ontwikkelt plannen voor de inkoopafdeling. Daarbij ga je bijvoorbeeld na of er nieuwe producten op de markt gekomen zijn die interessant zijn voor het bedrijf. Je bekijkt hoe er kosten reducerende maatregelen kunnen worden ingevoerd. Verder houd je rekening met wisselende omstandigheden en pas je daar je inkoopbeleid op aan. Je stelt ook de budgettering op van de verschillende inkopen. Je adviseert de commercieel directeur over de inkoopstrategieën die volgens jou de beste resultaten zullen opleveren.

De ideale kandidaat heeft een inkoop achtergrond in een technische groothandel en stevige inkoopervaring in zowel Europa als Azië. Heeft sinds het afstuderen 5 tot 10 jaar werkervaring opgedaan, waarvan een aantal jaren in een zelfstandige inkoopfunctie. Het verbeteren van inkoopprocessen en ervaring met kwaliteitsmanagement zijn een pre. De inkoper heeft ervaring met productontwikkeling binnen organisaties en heeft de nodige handigheid ontwikkeld in het effectief communiceren met zijn collega’s om draagvlak voor zijn initiatieven te creëren. Kan daarnaast acteren op analytische niveau en heeft een sterk ontwikkeld abstractieniveau. Vindt het leuk om zich vast te bijten in taaie inkoopvraagstukken. Handelt snel, proactief en is zeer pragmatisch. Is kort op de bal, enthousiast en gedreven. Minimaal HBO werkniveau en beheerst de Engelse taal.

Belangrijkste selectiecriteria

 • Selectiecriterium 1
  Gedegen kennis en ervaring in een groothandel omgeving in vergelijkbare productgroepen. Sterk in onderhandelen en betrachten van diplomatie.
 • Selectiecriterium 2
  Afgeronde HBO opleiding en minimaal 5 – 10 jaar inkoopervaring in het MKB.
 • Selectiecriterium 3
  Woont op maximaal 45 minuten afstand vanaf Amsterdam.
 • Selectiecriterium 4
  Passend type; gedegen inkoper, technisch pragmatisch, ondernemend, vindingrijk, niet corporate, beide benen op de grond.

Competenties

 • Competentie 1
  Inkoper. Verzamelt verschillende inzichten en kan prioriteiten stellen. Hierdoor in staat tot een optimum te komen van prijs en kwaliteit. Is onderhandelingsvaardig. Kan tot wederzijds gedragen overeenkomsten komen.
 • Competentie 2
  Communicatief, luistert goed en drukt zich helder uit. Is direct en staat open voor anderen.
 • Competentie 3
  Besluitvaardig en onderneemt tijdig actie, maar handelt doordacht en zorgvuldig.
 • Competentie 4
  Probleemoplossend, verdiept zich goed in de werkelijke oorzaak/bron van het probleem en lost die structureel op.

Solliciteren

Deze mooie vacature is uitermate geschikt voor een professional die initiatief neemt om komende jaren de productieorganisatie te vernieuwen en uit te bouwen. Het heeft onze nadrukkelijke voorkeur dat alleen per e-mail wordt gesolliciteerd door een sollicitatiebrief met CV te sturen onder vermelding van de “Inkoper” naar vacatures@konijnenburg.nl. Binnen 3 dagen ontvang je bericht dat je sollicitatie door ons ontvangen is. Een assessment en referentieonderzoek maken onderdeel uit van de procedure en mogelijk ook een psychologisch onderzoek.