Verzinken en passiveren: hoe doen wij dit bij Konijnenburg?

Artikel | Geplaatst op 12 november | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

Bij het produceren van onze wielen dienen de stalen onderdelen op verschillende manieren bewerkt te worden om tot een kwalitatief eindproduct te kunnen komen. In dit artikel leggen wij uit hoe wij dit doen.

Het bewerken van metalen

Wanneer metalen worden gelast, geschuurd of geslepen ontstaat er corrosie. Dit is zichtbaar in de vorm van een verkleuring op het metaal. Eigenlijk is dit dus een vorm van schade als gevolg van warmte. Verzinken is een oppervlaktebehandeling om het metalen product te voorzien van een laag zink. Deze zinklaag beschermt het basismateriaal tegen corrosie. Er zijn twee manieren om deze laag aan te brengen:

  • Elektrolytisch verzinken
  • Thermisch verzinken

Elektrolytisch verzinken: het verzinkproces

Hoe gaat elektrolytisch verzinken dan precies in zijn werk? De stalen onderdelen worden ondergedompeld in een bad met een zinkoplossing. De chemische samenstelling van dit bad is bepalend voor de dikte van de laag. Na het reinigen gaat het product in een zinkbad met daarin een anode. Door het potentiaalverschil tussen het staal en de anode slaan de zinkionen neer op het werkstuk. Zo ontstaat een deklaag die hard, glanzend en bestand tegen corrosie is.

Tot slot wordt de zinklaag gepassiveerd. Passiveren wordt toegepast als tweede stap bij het Elektrolytisch verzinken als nabewerking. Passiveren zorgt ervoor dat het materiaal zich kan herstellen. Bij roestvast staal wordt passiveren na het beitsen toegepast om de passieve chroomoxide laag te herstellen. Daarnaast wordt het ook toegepast bij koolstofstaal om vliegroest te voorkomen. Passiveren is dus een onmisbaar proces bij het bewerken van metalen. 

Wat is passiveren?

Waarom is passiveren belangrijk? Het is een oppervlaktebewerkingstechniek waarbij metaal en roestvrijstaal waarbij je het oppervlak voorziet van een passieve deklaag wanneer het materiaal beschadigd is geraakt of is bewerkt. Het doel? De passieve, beschermende laag van het materiaal terugbrengen. Dit zorgt ervoor dat het metaal of roestvrijstaal weer een strak uiterlijk krijgt, het oppervlak weer beschermd is tegen corrosie of de hechting bij het verf- of lijmproces wordt verbeterd. 

De richtlijnen voor passiveren

In het verleden gebruikten we bij Konijnenburg drie vormen van passiveren: 

  • Blauw passiveren
  • Verzinken en geel of zwart passiveren 
  • Chemisch vernikkelen

Bij passiveren komen stoffen vrij die niet langer zijn toegestaan. Dit heeft te maken met de RoHS richtlijn. Het Europese parlement heeft de regels aangepast. Het gebruik van bepaalde stoffen is verboden in elektronische en elektrotechnische apparatuur die op de markt worden gebracht vanaf 1 juli 2006 (uitzonderingen hierop zijn opgenomen in een uitputtende lijst applicaties, de Annex van de richtlijn). Ook in de automobielindustrie zijn deze stoffen inmiddels niet meer toegestaan. Per medio 2016 is de overheid strenger gaan toezien op de naleving van de RoHS richtlijn.  

De verboden stoffen zijn: 

  • Lood
  • Hexavalent chroom (Zeswaardig chroom – CrVl)
  • polybrominated biphenyls (PBB)/polybrominated biphenyl ethers (PBDE)
  • Kwik (alleen maximaal 0,1%)
  • Cadmium (maximaal 0,1%)

Wat betekent dit voor de metalen die wij gebruiken?

Door de aanscherping van de richtlijnen hebben wij de manier waarop wij onze metalen in het verleden hebben bewerkt in sommige gevallen moeten aanpassen.

Blauw passiveren

Blauw passiveren is een vorm van passiveren op basis van driewaardig chroom. Hierdoor is het niet in strijd met de RoHS richtlijn en blijven wij dit toepassen.

Verzinken en geel of zwart passiveren

De gele en zwarte passiveerlagen die worden toegepast na elektrolytisch verzinken bevatten zouten met zeswaardig chroom. Dit betekent dat deze passiveerlagen voor elektrische en elektronische componenten na 1 januari 2006 niet meer mogen worden toegepast. Voor zowel geel als zwart passiveren beschikken wij over alternatieven op basis van driewaardig chroom. Deze driewaardig gele passivering heeft niet de mooie gele, iriserende kleur, maar is iets lichter van kleur. De corrosiebestendigheid is daarentegen wel net zo goed als het traditionele gele passivering proces.

Chemisch Vernikkelen

Het chemisch vernikkelen wordt niet meer toegepast bij konijnenburg. Door onze passivering technieken op basis van driewaardig chroom is het ook niet meer nodig om dit toe te passen.

Voor elke vraag een antwoord

 Heb je vragen over passivering, of een andere vraag waar wij je mee kunnen helpen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Heb je meer nodig dan een wiel? Dat snappen we.

We nemen graag de mogelijkheden met je door!
Geheel vrijblijvend bespreken we wat bij jou past.

Kom in contact