Container wielen: maak zeecontainers manoeuvreerbaar

Artikel | Geplaatst op 14 juni
Deel dit artikel

Het verplaatsen van zeecontainers is een grote uitdaging. Al helemaal wanneer dit gerealiseerd moet worden zonder de hulp van een kraan. NEVA biedt hiervoor de ideale oplossing. Met behulp van de container wielen kun je grote en zware containers eenvoudig van plaats naar plaats bewegen. Daarnaast zorgen de wielen ervoor dat je met de ISO-zeecontainer kunt manoeuvreren in nauwe ruimtes. Iets wat met een kraan haast onmogelijk is.

Wat zijn container wielen?

Container wielen, ook wel zeecontainerwielen of ISO-container wielen genoemd, worden gekenmerkt door het heavy-duty wielsysteem. Dit systeem is speciaal ontworpen voor het mobiliseren van zeecontainers, tanks en apparatuur of structuren met ISO 1161 afgietsels op de hoeken. Standaard is elk zwenkwielonderstel voorzien van twee wielen met polyurethaan loopvlakken. Dit zorgt ervoor dat de wielen zeer soepel rollen en tegelijkertijd zware lasten kunnen dragen. Afhankelijk van de ondergrond kan ook worden gekozen voor gegoten nylon of Pneumatische banden. Op verzoek kunnen wij ook industriële rubberbanden met een met een hoog draagvermogen of massief gegoten Polyamide 6.6 wielen leveren.

Voor welke toepassingen worden container wielen gebruikt?

De uitvinding van de intermodale zeecontainer is de grootste revolutie in de logistiek. De standaardisatie van zeecontainers optimaliseerde de verwerking en opslag van de vracht op schepen en aan wal. De meeste bedrijven gebruiken tegenwoordig zeecontainers voor de logistiek van bulkgoederen over lange afstanden.

Container wielen zijn niet alleen geschikt voor lange afstand transport. Zo worden de wielen vaak gebruikt voor verschillende toepassingen zoals opslag of als mobiele unit voor de korte termijn. Dit zorgt ervoor dat de container wielen geschikt zijn voor uiteenlopende toepassingen zoals:

 • Haven- en zeetransport
 • Werkplaats opslag
 • Kleine containerwoningen
 • Opslagtoepassingen op fabrieksterreinen
 • Mobiele ziekenhuizen
 • Mobiele telecommunicatie-installaties
 • Militair gebruik

Wat maakt container wielen zo uniek?

Het mag duidelijk zijn dat niet elk willekeurig wielsysteem geschikt is voor het mobiliseren van zeecontainers. Voorop staat dat dit wielsysteem robuust en berekend op zwaar werk moet zijn. Daarnaast moet het wiel aan de container kunnen worden geklemd en ook kunnen worden losgekoppeld. Hier is een speciaal systeem voor nodig: het twist-lock mechanisme. Dit mechanisme zit verwerkt in de bovenplaat van het wiel en zorgt ervoor dat het container wiel aan de ISO 1161-hoekgieting van een intermodale zeecontainer kan worden bevestigd.

Hoe werkt het twist-lock mechanisme?

Alle zwenkwielen hebben een zwenksysteem om containers gemakkelijk op de juiste plaats te manoeuvreren, met name wanneer er weinig ruimte beschikbaar is. Sinds juni 2020 worden de container wielen standaard uitgerust met een speciale richtingsvergrendeling: het twist-lock mechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de container wielen in elke hoek van 90 graden kunnen worden gefixeerd. In de loop der tijd is duidelijk geworden dat deze vergrendeling goed van pas komt bij uiteenlopende toepassingen. Wat essentieel is om hierbij te benoemen is dat, door een van de achterwielen de vergrendelen, de container een regelmatigere aandrijving krijgt. Daarnaast maakt de richtingsvergrendeling het mogelijk om de container volledig stil te laten staan op een vaste plek.

Op welk type zeecontainer kunnen de wielen worden bevestigd?

Alle wereldwijd gestandaardiseerde ISO-zeecontainers zijn voorzien van ISO 1161 hoekgietstukken: grote driehoekige blokken die de hoeken vormen van de container. Deze hoekgietstukken worden gebruikt om zeecontainers mee op te tillen en ze te verbinden met het transportmiddel dat wordt gebruikt om de containers te verplaatsen. Dit kunnen bijvoorbeeld schepen, treinen of wegvoertuigen zijn. Daarnaast zijn deze hoeken ook de punten waarop zeecontainers met elkaar kunnen worden verbonden, bijvoorbeeld wanneer ze worden gestapeld op een containerschip.

De container wielen kunnen dus worden gemonteerd op elke container, zolang deze is voorzien van hoekgietstukken. De standaard wielen zijn geschikt voor de hoekgietstukken van standaard 20 en 40 voet containers. Ben je op zoek naar wielen voor een zeecontainer van een ander formaat, neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van een aangepaste oplossing.

Hoe bevestig je de container wielen?

Een (zee)container op wielen zetten klinkt als een ingewikkeld en zwaar proces. Toch is dit makkelijker te realiseren dan je van tevoren verwacht. Binnen drie stappen plaats je de container eenvoudig op wielen:

 1. Zorg ervoor dat de ondergrond en het geplande pad vlak is en vrij van obstakels.
 2. Til de container op met behulp van een containerkrik, een vorkheftruck of een kraan.
 3. Plaats de container wielen van onderaf in de hoekgieting van de container. En zet ze vast met het twist-lock systeem. Onze zeecontainerwielen passen in elke ISO 1161 hoekgieting.

Het bevestigen van de container wielen vergt slechts een paar minuten per wiel. Zodra je het volledige installatieproces hebt voltooid kan de container vlekkeloos worden verplaatst. Het bevestigen van de wielen klinkt dus niet alleen eenvoudig, maar dat is het ook. Toch raden wij je aan om uit veiligheidsoverwegingen tijdens het bevestigen van container wielen aandacht te besteden aan het volgende:

 • Houd er rekening mee dat de lading van een container mogelijk niet gelijk verdeeld is over alle vier de wielen in het geval dat:
  • De container ongelijk is beladen
  • Het oppervlak niet vlak is maar scheef
  • Zich obstakels of drempels op het oppervlak bevinden
 • Uit veiligheidsoverwegingen verzoeken wij u dringend de belading van de container te controleren en bij twijfel over het laadvermogen contact op te nemen met een gekwalificeerde technicus. Blijf tijdens het transport van de container op minstens 2 meter afstand wanneer de container beweegt.
 • Ga in geen geval onder de container.

De trekhaak: wanneer semi-vrachtwagen levering niet mogelijk is

Wij begrijpen dat het niet altijd mogelijk is om gebruik te maken van een semi-vrachtwagen levering van de zeecontainers. In dit geval biedt de trekhaak een goede uitkomst. Met behulp van de trekhaak kan de container op wielen ook worden bevestigd aan een sleepboot, trekker of vorkheftruck zodat hij in beweging kan worden gebracht. De inklapbare trekstangen zorgen ervoor dat de container op een efficiënte manier op de juiste plaats kan worden getrokken of geduwd.

Vragen of persoonlijk advies

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over container wielen? Of krijg je graag persoonlijk advies voor jouw specifieke toepassing? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste oplossing!