Vulkollan® wielen: slijtvast bij een hoge statische belasting

Artikel | Geplaatst op 16 februari | 5 minuten leestijd
Deel dit artikel

Vulkollan®, een handelsmerk van COVESTRO AG, is een merknaam voor zeer specifieke Polyurethaan. Het materiaal is gefabriceerd met Desmodur 15 en volgens een speciale formule. Vulkollan wielen bestaan dan ook uit het meest krachtige elastomeer. Het materiaal heeft uitstekende eigenschappen voor intensive toepassing. Maar wat maakt dit materiaal dan zo geschikt voor wielen?

De kracht van Vulkollan®

Vulkollan® bevat een unieke elastomeer verbinding. Hierdoor is het materiaal vele malen sterker dan andere materialen op het gebied van: 

  • Hoge statische belasting, zonder blijvende vervorming: als voertuigen of machines lang stil staan zakken de loopvlakken van de wielen in. Vulkollan® krijgt tijdens het gebruik door het roteren en de opwarming altijd haar ronde vorm weer terug.
  • Optimaal dynamisch draagvermogen: het materiaal is goed bestand tegen schokken of piekbelastingen, zoals vaak voorkomt bij zware aandrijvingen of hoge snelheden.
  • Uitzonderlijk goede slijtvastheid: bespaar op toekomstig onderhoud, vervanging van het wiel of ongewenste stilstand door de lange levensduur van Vulkollan®.

Door deze eigenschappen scheurt het materiaal zelfs bij een inkerving niet verder wanneer het onder spanning komt te staan. Dit zorgt ervoor dat Vulkollan® tot wel zeven keer kan worden opgerekt zonder te scheuren.

Vulkollan®: extreem bestendig tegen scheuren en slijtage

Zoals al eerder benoemd is Vulkollan® goed bestand tegen schuren. De scheurweerstand neemt uiteraard wel af bij inkerving, maar kent nog steeds een ongekende kracht. Een scheurweerstand van dit niveau is tot nu toe nergens anders te vinden bij niet-gewapend elastomeer. Vulkollan® blijft functioneel, zelfs wanneer de bekleding beschadigd raakt. 

Vulkollan® is bestand tegen hoge temperaturen

Het slijten van rubber gaat veel sneller dan bij Vulkollan®. Zacht Vulkollan® slijt minder snel dan andere materialen. De reden hiervoor is dat zacht Vulkollan® kan meebewegen bij gebruik op bijvoorbeeld onregelmatig terrein. Natuurrubber is hier niet toe in staat. Ook bij hoge en lage temperaturen bewijst Vulkollan® haar kracht. Bij te hoge of te lage temperaturen verliezen veel andere materialen hun kracht. Vulkollan® heeft een veel grotere tolerantie van temperatuur. Waar andere materialen scheuren en slijten, functioneert Vulkollan® bij hoge temperaturen tot + 80˚ graden en lage temperaturen tot wel -40 graden. 

Voorkom vervormde banden

Bij wielen en banden heb je altijd te maken met omgevingsinvloeden. De natuurlijke kleur van Vulkollan® is geel/bruin. Door UV-licht is het mogelijk dat het materiaal veel donkerder wordt. Dit heeft geen effect op de kwaliteit. Bij het langdurig stilstaan kunnen wielen gemaakt van andere materialen vervormen. De onderzijde van de band kan vlak worden. Een woord hiervoor is de ‘maandagmorgenzool’. Gelukkig hebben de wielen met Vulkollan® geen hier geen last van. Het materiaal heeft een veel kleinere permanente vervorming.

De hoge treksterkte van Vulkollan®

De treksterkte ligt veel hoger bij Vulkollan®. Dit heeft te maken met twee belangrijke eigenschappen van het materiaal: 

  • Grotere verlenging 
  • Grotere stijfheid

Door deze kenmerken kan een standaard 90˚ shore A tot bijna zeven keer worden uitgetrokken. Bij rubbers heb je veelal te maken met een kleine verlening en grote stijfheid. Bij plastic en metaal spreek je van een zeer kleine verlenging. Vulkollan is dus een unieke samenstelling met een veel hogere treksterkte dan deze materialen. 

Hydrolyse: aantasting door water

Hydrolyse is de splitsing van een chemische verbinding onder opname van water. Dit zorgt ervoor dat polyurethaan, wanneer het in contact komt met water, kan worden aangetast. Om hydrolyse te voorkomen bij Vulkollan® is er STABAXOL aan het materiaal toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het ontbindingsproces onder invloed van water wordt vertraagd. 

Vulkollan® inzetten als geleider of isolator

Materialen zijn te onderscheiden in isolatoren en geleiders. Vulkollan® is een isolator. In sommige gevallen is het gewenst om juist geleidende banden te gebruiken. Daarom is er uitvoerig onderzoek gedaan naar een manier om ook een variant op de Vulkollan® band te ontwikkelen die wel geleidt, de Vulkollan C. Dit materiaal heeft dezelfde eigenschappen als de originele versie, maar kent een veel lagere elektrische weerstand. Vulkollan C is zwart van kleur, wat veel voorkomt in de wielen industrie voor antistatische elektrische weerstand tussen de 10^5 en de 10^7 Ohm.

Vulkollan® whitepaper

In deze whitepaper lees je meer over Vulkollan en het gebruik van Vulkollan wielen. Wat onderscheidt dit materiaal in vergelijking met regulier polyurethaan? Wat zijn de kenmerken van dit materiaal? Hoe produceren we de Vulkollan-wielen? Lees het allemaal in onze whitepaper.

Vragen of persoonlijk advies

 Reden genoeg dus om de Vulkollan wielen van Konijnenburg te gebruiken. Deze sterke wielen gaan je rijervaring vele malen verbeteren en het is een echte krachtpatser onder wielen. Wil je meer weten over Vulkollan? Heb je vragen over andere materialen of wielen? Neem contact met ons op en wij beantwoorden al je vragen. Ook helpen wij bij het uitzoeken van wielen die aansluiten bij jouw wensen.